Olvadás fotósorozat

írta: Kiss Gábor
2015/07/23

A sarki fényről készített fotósorozatáról híres Nicolas Raspiengeas új albumának témája a klímaváltozás okozta felmelegedés, azaz annak egyik eredménye, az olvadás. Megkérdeztük a fotóművészt, Ő mit gondol a felmelegedésről? - véleménye szerint a folyamat lassítható, enyhíthető, ám a végkifejlet elkerülhetetlen.

Mit gondolsz a klímaváltozásról?
A klímaváltozást, így a felmelegedést egyértelműen mi okoztuk, viszont most - mikor kezdenénk feleszmélni - már szinte semmit sem tehetünk. Hatásait enyhíthetjük, de a folyamat visszafordítása meghaladja a képességeinket. Komolyan kellett volna venni és már évekkel ezelőtt tenni kellett volna ellene.

Mi történik ha a gleccserek elolvadnak?
Az olvadás következtében milliókat fog elárasztani a víz. Az emberek elvándorolnak az elárasztott területekről, létrejön a "klímamenekült" státusz. De ez csak a hab a tortán. A gleccserek ezidáig korlátozni tudták a globális felmelegedés hatásait: visszaverték a fénysugarakat. Most viszont a jég olvadásával bolygónk fény-és hővisszaverő képessége csökken, ami egyúttal felgyorsítja a hőmérséklet emelkedését. Erre a növény-és állatvilág nincs felkészülve, egyre több faj pusztul ki. Fontos megjegyeznem, hogy a jelenség hatással van a mezőgazdaságra is. És ha nem lesz mit ennünk? - Mi is befekszünk majd a kihalt fajok tömegsírjába.

Véleményed szerint az egyén tehet valamit?
Gondoljunk bele mit csinálunk napközben és mit kellene másképp csinálnunk: vásároljunk helyi ételeket, gyűjtsünk szelektíven, éljünk az újrahasznosítás lehetőségével, használjunk megújuló energiaforrásokat.. igazából rengeteg dolgot lehet tenni, ennek pedig csak a fantázia szabhat határt.

Mi azért optimistábban tekintünk a jövő felé, osztjuk a klímakutatók azon véleményét, miszerint van még esélyünk, ám ehhez össze kell fognunk. És ha már az összefogásnál tartunk, ne feledjük az elkövetkezendő hónapok egyik legfontosabb eseményét, az év végére beharangozott Párizsi klímacsúcs-ot, ami reményeink szerint is hathatós eredményekkel fog szolgálni.

Most pedig következzenek a képek. Ezek a helyszínek minden valószínűség szerint néhány éven belül már nem így fognak kinézni, hiszen már megkezdődött az olvadás...

A most következő képek kattintással eredeti arányukban tekinthetőek meg.

Raspiengeas Nicolas weboldala itt érhető el.

Új cikkek itt

Új cikkek az ecolounge-on

Hasonló