Magyar siker! Első díjat nyert az MTI fotósa Izrael legrangosabb fényképészeti versenyén!

írta: MTI
2019/10/06

Kallos Bea, az MTI fotósa első díjat nyert Beduin hétköznapok című fotósorozatával társadalom-közösség kategóriában csütörtökön Izrael legrangosabb fotós versenyén, az Edut Mekomiton (Helyi tanúságtétel).

Kallos Bea harmadik éve él Izraelben. Korábban az MTI fotósaként dolgozott Budapesten, és továbbra küld képeket Izraelből.

A pályázaton egy beduin közösség mindennapjait bemutató képsorozatával nyerte el az első helyet. Emellett a környezet-természet kategóriájában kurátori elismerést kapott a háztartások műanyaghasználatát bemutató képeiért. Fotói a következő hetekben láthatóak lesznek a győztesek számára évente megrendezett kiállításon Tel-Avivban, az Erec Múzeumban.

A pályázatot 2003 óta rendezik meg minden évben hét kategóriában. A megmérettetésre évente több mint háromszáz fotós küldi be több mint tízezer képét, amelyekből a legjobbnak ítélt mintegy kétszázat mutatják be Tel-Avivban, együtt a World Press verseny utazó kiállításával.

Kallos Bea az MTI tudósítójának elmondta, hogy a képek 2018 novembere és 2019 augusztusa között egy beduin családnál készültek Jeruzsálemtől mintegy 60 kilométerre, a Júdeai sivatagban.

"Korábbi munkáimban is foglalkoztatott a gyerekek sorsa, és ebben a sorozatban is az ő történetükön át próbálom bemutatni, hogy milyen ma, 2019-ben egy hagyományos, nomád állattartással foglalkozó, a mi értékrendünk szerinti civilizációtól távoli helyen élő családban az élet" - mondta.

A beduinok a Közel-Kelet és Észak-Afrika területén élő nomád arabok. A beudin szó (arab nyelven بدوي badawí) is annyit jelent: "puszták lakói"). Hagyományosan állattenyésztésből (teve, ló, kecske, juh), egyik helyről a másikra vándorolva, törzsi csoportokban élnek. Állataik víz- és táplálékigénye alapján mozognak. Fő táplálékukat (hús és tejtermékek) nyájaikból nyerik. 
A nomád beduinok száma évtizedek óta folyamatosan csökken. Mára már a nagy részük felhagyott a nomád törzsi életformával, letelepedtek. Mindössze kb. 5%-uk folytat továbbra is vándor életmódot. Ugyanakkor tradicionális kultúrájukat igyekeznek megőrizni.

Egy beduin kisfiú fejen áll családja körében.

 

Egy kisfiú biciklivel tereli az állatokat.

 

Egy beduin kisfiú a hátán cipeli húgát.


Egy kislány a teherautó platóján.

 

A hőségben jól esik egy kis fürdő.

 

Foci a kecskenyáj közepén.

 

Beduin gyerekek tévéznek otthonukban.

 

Egy beduin gyerek a kecskék és birkák karámját elválasztó falon sétál.

 

Közös ivás a lajtos kocsiból.


Képek forrása: mti.hu

 

 

 


forrás: MTI

Új cikkek itt

Új cikkek az ecolounge-on

Hasonló