Megválasztották az Év Környezetvédelmi Fotósát!

2019/09/29

A CIWEM (Chartered Institution of Water and Environmental Management) független szakmai szervezet minden évben versenyt hirdet fotóművészek számára. Íme a díjazott alkotások.

Az alapítványt az Egyesült Királyságban hozták létre 1987-ben. A szervezet mára 89 országban van jelen, több ezer tagjával a környezeti erőforrások - így többek közt a vízgazdálkodás - fenntarthatóságáért munkálkodik.

„A klímaváltozás korunk meghatározó kérdése, itt az ideje cselekedni. A társadalom minden rétegének meg kell mozdulnia. Ez a verseny a valóságot mutatja be, azt, hogy az embereket miként érinti az éghajlatváltozás az egész világon. A verseny célja, hogy ezt a fontos üzenet világszerte eljuttassa, és változtatásokra ösztönözzön – mondta Terry Fuller, a CIWEM vezérigazgatója.

 

Díjazottak

A pályázaton több kategóriában indulhattak a nevezők. A fődíjat Shanth Kumar nyerte, aki azt a pillanatot örökítette meg, ahogy egy mumbai halászfaluba a folyamatosan emelkedő vízszint miatt betör a tenger, és egy hullám magával ragad egy férfit. A férfit végül társának sikerült megmentenie, mielőtt a víz végképp elnyelte volna.

 

Eliud Gil Samaniego fotóját „Fenntartható városok” díjjal jutalmazták. A kép a világ egyik legszennyezettebb városáról, a 700 ezer lakosú Mexicaliról készült 2018. január 1-én.

 

Sebnem Coskun képe a törökországi Isztambul közelében készült. A műanyagszennyezés már a Földközi-tengert is elérte.

Amennyiben a helyzet tovább romlik, hamarosan annyi műanyag hulladék lesz a térségben, mint hal. A Földközi-tenger műanyag szennyezettségéről itt olvashat.

 

Frederick Darshie Wissah képe „Víz, egyenlőség és fenntarthatóság” díjban részesült. A kenyai Kakamegában annyira kevés tiszta vizű kút van, hogy a helyi lakosok sokszor pocsolyákból kénytelenek inni, ami növeli a különféle hasmenéses megbetegedések és járványok megjelenésének esélyét.

Napjainkban több mint 2,1 milliárd ember nem fér hozzá azonnal fogyasztható vízhez, közülük is a gyerekek vannak a legkiszolgáltatottabb helyzetben. Egyes előrejelzések szerint 2040-re csaknem 600 millió gyerek élhet olyan környezetben, ahol csak rendkívüli nehézségek árán tud majd vízhez jutni.

 

Amdad Hossain fotóján egy bangladesi nő a kimerültségtől elaludt a szennyezett folyóparton.

Bangladesben - mint több más partvidéki területeken - a vízszennyezés mellett a természetes édesvizek sótartalmának növekedése is komoly gondokat okoz. Erről itt olvashat.


„Változó környezet” különdíjat kapott Sean Gallagher, aki a tuvalui tengerpart pusztulását mutatja be képével. A környéken mindig is probléma volt a talajerózió, ám az emelkedő vízszint súlyosbítja a helyzetet.

A Tuvalu-t sújtó környezeti katasztrófáról itt és itt olvashat.

 

J Henry Fair képét Klímaakció és energia díjjal jutalmazták. A képen annak a 12 ezer éves, Manhattan nagyságú erdőnek a maradványa látható, ami egykoron az észak-rajna-vesztfáliai Hambach környékén terült el. A területet egy energetikai beruházónak adták el, hogy barnaszenet bányászhassanak. Ennek következtében az erdő mindössze 10 százaléka maradt meg.

A világ érintetlen tájainak egy tizede tűnt el az elmúlt 20 év során. A World Conservation Society (WCS) 2016-ban publikált térképei "ijesztő veszteségekről" árulkodnak. Európa már évtizedekkel ezelőtt elveszítette érintetlen vadonjai legnagyobb részét. Erről bővebben itt olvashat.

 

A nepáli Sisdolban található szemétlerakót erediteleg ideiglenesen létesítették 2005-ben. Valerie Leonard „Láthatatlan” című képén egy ember kutat újrahasznosítható anyagok után, amit aztán eladhat.

 

M Yousuf Tushar képe egy dakkai kikötőben készült, ahová naponta többezer napszámos érkezik vidékről, hogy munkát találjon: például szenet rakodjon, ahogyan a képen látható munkások.

 

Kiemelt kép: Ian Wade „A Föld tüdeje” című, sommerseti erdőben készült képéhez különleges technikát használt: éjszaka, hosszú záridő mellett készült, miközben Wade a lombokat LED-lámpákkal világította meg.

Még több képhez kattintson ide!


Forrás: ciwem.org

 

forrás: CIWEM

Új cikkek itt

Új cikkek az ecolounge-on

Hasonló