Festmények ipari hulladékokból

írta: Kiss Gábor
2015/02/15

Két környezettudatos professzor, Dr. Guy Riefler mérnök és John Sabraw művész megelégelték a közelükben zajló ipari méreteket öltő környezetszennyezést, így közös vállalkozásba fogtak: a szennyező anyagokat felhasználva készítenek műalkotásokat, melyek eladásaiból származó pénzt a probléma megoldására ajánlják fel.

Mikor a nehézfémek kiáramlanak Ohio elhagyatott szénbányáiból, a szulfid ásványok elsavasítják és mérgező mocsarakká változtatják a környező vizeket, megölik a halakat, végeznek a környező ökoszisztémával. Dr. Guy Riefer mérnök épp ezért kísérletezésekbe kezdett: mintákat vett a bányákból áradó szennyezett masszából, amely oxigénnel érintkezve rikító színűvé változott. Ez vezette el az alkotópárost az újszerű festékfajta felfedezéséhez, rájöttek ugyanis, hogy a szennyezett vasérc felhasználásával színek egész palettája állítható elő.

Így talált tehát közös nevezőre a tudomány és művészet, amelynek eredményeként elkészülhetett John Sabraw festménysorozata. A művész fenntartható anyagokkal és technikával dolgozott, az eredmény pedig önmagáért beszél: alkotásai gyönyörű organikus formákat, fákat, folyókat és tájképeket ábrázolnak.

A festékek egyúttal biztonságosan előállíthatóak és használhatóak. Riefler és Sabraw célja, hogy környezetbarát festékanyagokkal lássák el a piacot egy helyi, fenntartható forrású vállalkozáson keresztül, amely a szennyezett területek tisztítását finanszírozná. Ráadásul a vállalkozás új munkahelyeket is teremtene. Bízunk benne hogy tervük mihamarabb valóra válik.

 

forrás: www.johnsabraw.com

Új cikkek itt

Új cikkek az ecolounge-on

Hasonló