Földbe vájt sebek

írta: Kiss Gábor
2015/01/15

Az USA nagyiparos élelmiszer termelői túl messzire mentek. Mérgező lagúnák az óriás húsfeldolgozókban, avagy mi a frászt művelünk a saját élőhelyünkkel?!

A képekre - melyek még véletlenül sem emlékeztetnek a Föld felszínére - egy britt művész, Mishka Henner bukkant rá. "Egy projekt készítése kapcsán, műholdas felvételek böngészése közben leltem rá ezekre a furcsa lagúnákra." - mondta Henner - "Nálunk is van nagyipari álattartás itt Angliában, de nem ilyen nagy mértékben."

A művész először nem hitt a szemének. A magasból óriás elfertőződött sebeknek tűnő formák valójában amerikai marhahúsfeldolgozó üzemek.

A területeken látható mérgező lagúnákban rengeteg szennyező anyag gyülemlett fel, fennáll a talajvíz nitrátokkal és antibiotikumokkal való megfertőződésének esélye is.

A sötétbarna, már-már fekete színű földdarabkák színe is jelzi a túlhasznált, haldokló területek állapotát. De ez csak a jéghegy csúcsa, ne feledkezzünk meg az ott "élő", egymásra zsúfolt szerencsétlen állatokról. Mindezt azért, hogy a tápanyagmentes, értéktelen, genetikailag módosított hulladékot az amerikai családok asztalaira "hányhassák", lehetőleg minél "gazdaságosabban", azaz minél olcsóbban.

Henner szerint az USA-ban fellelhető húsfeldolgozók az egész részét képezik, logikailag követik civilizációnk és társadalmunk felépülésének alapjait. Tehát nem csak hízlalótelepekről beszélünk, hanem saját magunkról is.

Mishka Henner weboldala ide kattintva tekinthető meg.

 

forrás: Mishka Henner

Új cikkek itt

Új cikkek az ecolounge-on