Klímaváltozás: félmilliárd embert fenyeget az emelkedő tengerszint

írta: Kiss Gábor
2015/11/09

Egy nonprofit klímakutató szervezet hétfőn közzétett jelentése szerint világszerte félmilliárd embert fenyeget a klímaváltozás okozta emelkedő tengerszint.

A Climate Central interaktív térképekkel és látványos képekkel illusztrálta tanulmányát, amelyek bemutatják, hogy milyen hatással lesz a tengerszint emelkedése a tengerpartokon elterülő nagyvárosokra.

Ahogy a klímakutatással foglalkozó szervezetek már többször jelezték, a károsanyag-kibocsátás hosszútávon 4 Celsius-fokkal növeli a Föld hőmérsékletét, ami az óceánok szintjének emelkedését okozva 470-760 millió ember otthonát sodorja veszélybe. Amennyiben a CO2 kibocsátást radikálisan visszaszorítanák, és "csak" 2 Celsius-fokos lenne az abból eredő hőmérséklet-emelkedés, akkor is 130 millió ember otthonára leselkedne a veszély.

Az elemzés alapján Kína van a legnagyobb bajban, ahol 145 millió embert érinthet a tengerszint megemelkedése. Tizenkét további országban - köztük Indiában, Bangladesben, Vietnamban és Indonéziában - él több mint tízmillió ember, akiknek otthonát ugyancsak elöntené a víz. A rizikócsoport további tagjai: Japán, Egyesült Államok, Fülöp-szigetek, Egyiptom és Brazília tengerparti városokban élő lakossága.

A jelentés hangsúlyozza: a tengerszint félmilliárd embert veszélybe sodró megemelkedése több száz évbe telhet, ugyanakkor a századunkban kibocsátott károsanyag-mennyiség későbbi megoldási lehetőségektől foszthatja meg a világot. - Ergo haladéktalanul cselekedni kell.

A jelentéshez készített Mapping Choices elnevezésű interaktív térképen megfigyelhető, hogy milyen hatása lehet egy-egy tengerparti városra a különböző mértékű karbonemisszió.

 

forrás: MTI, climate central, eco-business.com

Új cikkek itt

Új cikkek az ecolounge-on

Hasonló