Klímaváltozás: félmilliárd embert fenyeget az emelkedő tengerszint

írta: Kiss Gábor
2015/11/09

Egy nonprofit klímakutató szervezet hétfőn közzétett jelentése szerint világszerte félmilliárd embert fenyeget a klímaváltozás okozta emelkedő tengerszint.

A Climate Central interaktív térképekkel és látványos képekkel illusztrálta tanulmányát, amelyek bemutatják, hogy milyen hatással lesz a tengerszint emelkedése a tengerpartokon elterülő nagyvárosokra.

Ahogy a klímakutatással foglalkozó szervezetek már többször jelezték, a károsanyag-kibocsátás hosszútávon 4 Celsius-fokkal növeli a Föld hőmérsékletét, ami az óceánok szintjének emelkedését okozva 470-760 millió ember otthonát sodorja veszélybe. Amennyiben a CO2 kibocsátást radikálisan visszaszorítanák, és "csak" 2 Celsius-fokos lenne az abból eredő hőmérséklet-emelkedés, akkor is 130 millió ember otthonára leselkedne a veszély.

Az elemzés alapján Kína van a legnagyobb bajban, ahol 145 millió embert érinthet a tengerszint megemelkedése. Tizenkét további országban - köztük Indiában, Bangladesben, Vietnamban és Indonéziában - él több mint tízmillió ember, akiknek otthonát ugyancsak elöntené a víz. A rizikócsoport további tagjai: Japán, Egyesült Államok, Fülöp-szigetek, Egyiptom és Brazília tengerparti városokban élő lakossága.

A jelentés hangsúlyozza: a tengerszint félmilliárd embert veszélybe sodró megemelkedése több száz évbe telhet, ugyanakkor a századunkban kibocsátott károsanyag-mennyiség későbbi megoldási lehetőségektől foszthatja meg a világot. - Ergo haladéktalanul cselekedni kell.

A jelentéshez készített Mapping Choices elnevezésű interaktív térképen megfigyelhető, hogy milyen hatása lehet egy-egy tengerparti városra a különböző mértékű karbonemisszió.

 

forrás: MTI, climate central, eco-business.com

Új cikkek itt

Új cikkek az ecolounge-on

A kialvatlanság népbetegség

Az alvás minőségét például a folyamatos online jelenlét is rontja, ezért fontos lenne, hogy lefekvés előtt az emberek már ne ...

Keresik az év Ifjú Kócsagőrét

Az idén immár ötödik alkalommal rendezik meg az Ifjú Kócsagőr programot, melynek célja a természetvédelmi tevékenységek ...

Hasonló